Nincs is jobb annál, mint amikor az egész lakást a frissen főzött lekvár illata járja át. De nem kell a hagyományokat követnünk, kísérletezhetünk is! Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak barackból készül.
Szerencsére már nem kell egy egész napon át a forró tűzhely mellett állni, hogy meglegyen a téli betevő. Félóra alatt is elkészülhet a finom lekvár.
– A barack héját nem kell lehúzni, mert az abban található rostanyagok is fontosak. Húsz perc alatt szétfő a gyümölcs, de mégsem vesznek el belőle a fontos anyagok, és az sem baj, ha a végeredmény darabos lesz – kezdte Kaldeneker György szakács.
– A barack arányaihoz képest 20 százaléknyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen annyira édes, a végén pedig kell még valamilyen savanyúságszabályozót is beletenni, hogy elnyomjuk a cukor érdességét, és kiemeljük a barack zamatát. Használhatunk citromot, narancslevet, almaecetet, fehér bianco balzsamecetet, de nagyanyáink által használt hagyományos citromsav is megfelel – adta a tippeket a Borsnak Kaldeneker, aki elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő az állag, akkor is van lehetőség sűríteni.
– Ha boltban lekvárzselésítőt vagy lekvárfőző cukrokat vásárolunk, akkor csak a csomagolás útmutatását kell követnünk. Utóbbiból olyat válasszunk, amelyhez minél több gyümölcs kell és kevés cukor. Ha kifejezetten pektint veszünk, akkor 10 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 60 grammnyi kell belőle. Mielőtt a lekvárba tennénk, egy jó maréknyi kristálycukorral keverjük el, hogy ne legyen darabos a végeredmény, és sűrű kevergetés közben adagoljuk.
Most érzékelhető igazán, hogy mennyire nem volt kegyes a tavaszi időjárás. Leginkább a kajszibarackot tépázta meg a hideg, de a sárgabarackból is kevesebb van a megszokottnál. Ez árban is meglátszik, akár ezer forint felett is fizethetünk egy kiló szép magyar barackért.
Mi az a pektin?
A pektin az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható; Magyarországon elsősorban az alma héjából vonják ki. A tiszta pektin ízetlen, szagtalan, amely vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Az élelmiszeriparban E440 néven ismert, amelyet széles körben használnak fel gyümölcslevek, gumicukrok, lekvárok készítésénél.