A tudomány állása szerint ennyi elég is a hosszabb élethez.
Friss kutatások szerint akár 13 évvel meghosszabbítható egy ember élete, ha változtat a táplálkozási szokásain. A kutatók azt is elárulták, mi az a két élelmiszer, amit ha kiiktatsz az étrendedből, jelentősen megnövelheted a várható éveid számát.
Ez a két alapanyag pedig nem más, mint a hús és a tejtermékek.
Az Élelmiszerekkel az egészséges életért internetes oldal állítása több száz tanulmány adatain alapul.
„A becsült élettartam-hosszabbítás főként a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkenéséből eredeztethető” – árulta el Lars Fadnes, a norvégiai Bergeni Egyetem munkatársa.
Bizonyos élelmiszertípusok, például gyümölcsök, különféle mennyiségű elfogyasztásának hatását vizsgálták. Az élettartam meghosszabbítására vonatkozó becslésekhez az egészségügyi előnyök maximalizálását megcélzó étrendet vették alapul. Ez az optimalizált étrend tiltotta a vörös vagy feldolgozott húsok, a cukorral édesített italok fogyasztását, mellette a tejtermékek és a tojásfogyasztás csökkentését kérte, valamint a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és diófélék is (kötelezően) ajánlottak benne. A csapat egy „megvalósítható” diétát is megvizsgált, ami a tipikus nyugati étrend és az optimalizált étrend között volt egyfajta átmenet.
Végül kiderült: a legnagyobb előnyökhöz az a 20 éves férfi jutna, aki végleg átállna a tipikus nyugati étrendről az optimalizált étrendre. Átlagosan 13,7 évvel élne tovább, ha az ideális diétát folytatná. Nők esetében ez a szám 11,6 év.
Míg ez a tanulmány csak az egészséget vizsgálta, a kevesebb hús és tejtermék fogyasztása jelentős környezeti előnyökkel is jár, így a szakemberek azt javasolják: ha valamit változtatnánk: ezekből cseréljünk egy-egy adagot friss zöldségekre és gyümölcsökre a hosszabb életért.