Nincs is jobb nyáron a szabadban főzésnél, amiben az egész család segédkezhet. Csak arra figyeljünk, hogy amíg hűlnek, nehogy ellepjék a fogásokat a rovarok.
Gulyásleves bográcsban
Elkészítési idő: 195 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg marhanyak * 30 dkg vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 fehérrépa * 1/2 zeller * 40 dkg krumpli * 3 ek fűszerpaprika * 1/2 ek csípős fűszerpaprika * só, bors * őrölt* kömény * 1 paradicsom * 1 paprika * 5 gerezd fokhagyma * 2 ek zsír * 2.5 l víz
A csipetkéhez: 1 tojás * 8 dkg liszt
Elkészítés: A marhát megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a burgonyát, sárgarépát, fehérrépát és zellert megpucoljuk és feldaraboljuk, a paprikát és paradicsomot apró kockákra vágjuk. Zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fűszerpaprikázzuk, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is, majd erős tűzön szakaszosan pároljuk, folyamatosan kavargatva, vízzel öntögetve, ameddig meg nem puhul a hús. Ameddig párolódik a hús, addig a csipetkéhez mindent összegyúrunk és konyharuhára csipkedjük a tésztát. Ha a hús puha, akkor hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a maradék vízzel felöntjük, sózzuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a csipetkét és a fokhagymát hozzáadjuk, majd 10 perc alatt készre főzzük.
Legendás BBQ-oldalas
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1 egész oldalas * 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 ek mustár * 4 ek barnacukor * 1 dl sör * 2 ek worcestershire szósz * chilipor * 1/2 ek sima ecet * 1/2 liter ketchup * bors
Elkészítés: Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2–3 perc), beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet, és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és legalább 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Az oldalasról le kell kaparni a zsíros részeket, csak a sovány darabja kell a csonttal. A jókora darabot a csont közti hús mentén feldarabolhatjuk, majd fűszeres lében (hagyma, só, egész bors), lassú tűzön addig főzzük, amíg éppen csak nem foszlik le magától a csontról. Amikor kész, a szószba mártjuk, és a forró grillen megsütjük. Sült krumplival és salátával tálaljuk.
Vaníliakrémes, málnás kosárkák
Elkészítési idő: 45perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg finomliszt * 8 dkg porcukor * 1 tojás * 18 dkg puha vaj * 1 csipet reszelt citromhéj
A töltelékhez: 1 vaníliarúd * 3 dl tej * 7 dkg vaníliaízű pudingpor * 7 dkg kristálycukor * 25 dkg puha vaj * 1/2 dl tojáslikőr * 30 dkg málna
Elkészítés: A lisztet és a porcukrot munkalapra szitáljuk. A közepet bemélyesztjük, belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojást, és rászórjuk a reszelt citromhéjat, majd jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük kb. 1,5 órát, majd 12 részre osztjuk, és kosárka alakú sütőformákba nyomkodjuk. Sütőlapra tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranyszínűre sütjük a tésztát. Ha kihűlt, óvatosan kiborítjuk a formából.
A vaníliarudat hosszában bevágjuk, a belsejét kikaparjuk. Egy kevés hideg tejben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet megmelegítjük, és állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejben elkevert pudingport. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliamagot, és sűrű péppé főzzük. A megtisztított málnát megmossuk, lecsöpögtetjük. A vajat és a kihűlt pudingot habosra verjük. A krémet a tojáslikőrrel ízesítjük, majd megtöltjük a kosárkákat, a tetejüket málnaszemekkel díszítjük.