Táplálkozási szakértők állították össze a listát.
Tudjuk, hogy vannak ételek, amiknek nehéz ellenállni, de ha eddig minden csábításnak engedtél, nyárra viszont mégis szeretnél valami elfogadható alakot, akkor bizonyos játékszabályokat muszáj betartani. A The Sun által megkérdezett táplálkozási szakértők szerint a következő 14 étel az, ami még véletlenül se jusson eszedbe, hacsak a kilókat nem leadni, hanem fölszedni szeretnéd.
Bár kétségtelenül finom, a lekváros fánk egyesít néhány nagyon egészségtelen összetevőt: magas cukortartalmú, fehér lisztből készül, és természetesen olajban sütik.
Rob Hobson sporttáplálkozási szakértő szerint egyetlen lekváros fánk öt teáskanálnyi cukrot és nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaz, így mintegy 330 kalóriát jelent.
A kolbász sokak számára elengedhetetlen, de a benne használt feldolgozott hús magas telített zsírtartalmú, ráadásul nagy mennyiségű sót és tartósítószert, például nitrátot tartalmaz.
A World Cancer Research Fund arra figyelmeztet, hogy akár a vörös, akár a feldolgozott hús fogyasztása egyaránt vastag- és végbélrákot okozhat.
Az olívaolaj vagy a növényi olajok egészségesebb alternatívájaként hirdetett kókuszolaj is sok telített zsírt tartalmaz.
Rhiannon Lambert, a The Science of Nutrition szerzője szerint az ilyen típusú zsírok növelik a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos, hogy fogyasztásukat a nők 20 gramm, a férfiak 30 gramm alatt tartsák.
A kóla az egyik legrosszabb dolog, amit ihatsz, ha fogyni próbálsz.
Rob Hobson arra is rámutat, hogy nagyon magas cukortartalma miatt ez az ital a fogak egészsége szempontjából is meglehetősen rossz választás.
A fő gondot itt is a telített zsírok jelentik, de a sózás növelheti a vérnyomást is.
Már két sült csirkecomb is közel 500 kalóriát tartalmaz.
Bár a gyümölcslevek a napi öt legszükségesebb élelem között vannak, mivel segítik a C-vitamin feltöltését, egyes cégek extra cukrot csempésznek az italokba, holott az a gyümölcsben természetesen is megvan.
A legjobb módja annak, hogy elkerüld a felesleges cukorbevitelt, ha ellenőrzöd a címkét, és ha cukrot látsz rajta, inkább másik márkát választasz.
A reggelire fogyasztott gabonapelyhek tápanyagokkal vannak dúsítva, ezért a kiegyensúlyozott étrend részeként kimondottan az egészségünket szolgálhatják.
Azok azonban, amelyek csokoládédarabokat és hozzáadott cukrot tartalmaznak, nem épp ebbe a kategóriába tartoznak.
Míg a granola egészséges reggeliként szerzett hírnevet, valójában nagy mennyiségű olajat, cukrot, sőt néha hozzáadott sót is tartalmaz.
Mindig érdemes alaposan megnézni a címkét, hogy mennyi cukor van egy adott márkában. Alacsony cukortartalmúnak az számít, ahol ez az érték nem haladja meg az 5 százalékot.
A feldolgozott hús, a fehér lisztes zsemle, az ömlesztett sajt és a sós szósz együtt azt jelenti, hogy ez a kombó kapásból felejtős.
De ha már erre fáj a fogad, akkor is érdemes az adalékanyagok és tartósítószerek hosszú listáját tartalmazó előrecsomagolt változat helyett inkább magadnak elkészíteni, friss hozzávalókkal.
Ezt magyarázni sem kell, a cukor olyan, mint a méreg. Sokan több kanállal tesznek a teába és a kávéba, ami növeli a cukor- és a szívbetegség kockázatát.
Ha nem szereted a forró italokat magukban, próbálj egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszerre váltani.
Az olyan dolgokat, mint a rántott sajtgolyók, a mozzarella rudak és hasonlók, feltétlenül kerülni kell.
Ezek az ízletes finomságok népszerűek az éttermekben, de tele vannak sóval és telített zsírokkal.
Ez a másik, ahol az egészséges hírnév rengeteg bűnt rejthet, akárcsak a granola esetében.
A zab, dió és méz egészséges alkotóelemein túl sok márka tartalmaz pálmaolajat, glükózszirupot, vajat és mesterséges aromákat, amik mondani sem kell, nem tesznek jót.
Sok csokoládémárka gyárt „magas fehérjetartalmú” szeleteket, amit az egészségesség netovábbjaként hirdetnek, de azért messze van attól.
Ezek ugyanúgy cukrot és telített zsírokat is tartalmaznak, ellentétben a természetes sovány fehérjeforrásokkal, mint a csirke, pulyka, tojás, hal és tofu.
Valójában minden csokoládéban túl sok a cukor, de a tejcsokoládéban és a fehér csokoládéban van a legtöbb.
Szóval ha már be akarsz csokizni, inkább egy feketével tedd, ami keserű ugyan, de nem árt annyit, mint a többi.