Itt a húsvét, ilyenkor pedig az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. De ki ne dobjuk a tojások héját! Elképesztő, mennyi mindenre fel lehet használni a kalciumban gazdag anyagot. Mutatjuk!
A magyar konyhának már ősidők óta alapvető eleme a tojás. Számos kedvenc ételünkhöz elengedhetetlen hozzávaló, ugyanakkor önmagában is szívesen fogyasztjuk (főtt tojásként, rántottaként, tükörtojásként, omlettként). A húsvéti időszakban a tojásfogyasztás jelentősen emelkedik, ilyenkor ugyanis a sonka mellé mindenki főtt tojást eszik, ugyanakkor a kaszinótojás is része az ünnepi terítéknek. Sok tojást pucolunk meg tehát a napokban, és a héját szinte mindenki kidobja a kukába. Ez azonban nagy hiba, hiszen számtalan módon fel lehet használni ezt a kalciumban gazdag anyagot. Mutatjuk, hogyan!
Az alábbi felhasználási módszerekhez minden esetben (kivéve ha az ellenkezőjét tüntetjük fel) finomra kell őrölni a héjat, s azonképpen használhatjuk fel.
1. Ha van baromfiudvarunk, akkor a takarmányba mindenképpen keverjük bele a finomra őrölt tojáshéjat. A sok vitamin egészségesebbé teszi a tyúkokat.
2. A finomra őrölt héjakat keverjük hozzá a kávébabhoz vagy az őrölt kávéhoz. A héj csökkenti a kávé keserűségét, így az eredmény zamatosabb, finomabb kávé lesz.
3. Nagyszerű étrendkiegészítés embereknek is. Mossuk meg nagyon alaposan a héjakat, majd őröljük porrá, és keverjük bele a gyümölcslevünkbe, teánkba, vagy egyéb italunkba. A tojáshéjjal rengeteg kalciumot vihetünk be a szervezetünkbe.
4. Csodaszer a bőrirritációra! Úgy tartják, hogy amennyiben porrá őrölt tojáshéjat almaecetbe keverünk, s az oldatot egy napig állni hagyjuk, az megoldást jelenthet a bőrirritációra. Ha egy napig pihentettük a kenőcsünket, akkor vigyük fel az érzékeny felületre, és hagyjuk hatni.
5. Felejtsük el a lefolyók dugulását! Helyezzük a tojáshéjat a lefolyószűrőbe, így ugyanis hatékonyabban szűrhetjük a szennyeződéseket. Ha a darabok már teljesen szétzúzzák a tojáshéjakat, akkor a lefolyón távozva megtisztítja a csöveket, így csökkenti a dugulás veszélyét.
6. Meghosszabbíthatjuk a kutyánk életét! Süssük ki a tojáshéjat a sütőben 250 fokon 30 percig, majd őröljük porrá. A port keverjük hozzá a kutyaeledelhez, így ugyanis gondoskodunk a megfelelő kalcium-bevitelről.
7. Csodaszer a kertben. Ha a veteményesünkbe durvára törött tojáshéjakat szórunk szét, az többféleképpen is kamatozhat: egyfelől távol tartja a macskákat, ugyanis nem szeretik, ha a mancsukkal szúrós talajon kell lépkedniük. A tojáshéj szaga emellett távol tartja a csigákat, férgeket és egyéb kártevőket. Ugyanakkor a veteményesnek is jót tesz, hiszen számtalan ásványi anyag van benne, így egészségesebben növekedhetnek tovább növényeink.