Egészség

5 tévhit a cukorról, amit ideje elengednünk!

Létrehozva: 2023.05.06.

Hiába étkezünk egyre tudatosabban, még mindig sok tévhit ágyazta be magát az emberek fejébe többek közt a cukorral kapcsolatban is. Most ezeket segítünk eloszlatni!

Sajnos hiába igyekszünk egye egészségesebben, tudatosabban étkezni, még mindig számos kérdést kell tisztázni a különbőző élelmiszerekkel kapcsolatban. Tény, hogy egyes ételeket jobb elkerülni, ha diétázunk, sőt, másokat elve mellőzni kellene, vagy legalábbis visszaszorítani, na de mi a helyzet a cukorral? Kétségtelen, hogy jóval kevesebbet kellene belőle fogyasztanunk, de egyáltalán lehetséges ez? És jó nekünk a barna cukor? Most a Life.hu segítségével tisztázunk pár kérdést!

cukor, fehér cukor, barna cukor, Shutterstock 1564269901
Cukrot csak mértékkel! Segítünk!  Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Tévhitek a cukorról

1. A zöldségekben nincs cukor

Igen, a gyümölcsök elsőre beugranak, ha természetes formában fellelhető cukorról van szó, na de mi a helyzet a zöldségekkel? Nos, a zöldségeknek is van cukortartalma, bár igaz, hogy alacsonyabb, mint a gyümölcsöké. A céklát például ma már egyre több helyen használják édességekhez, a lepirított, azaz karamellizált hagymával pedig sós ételeinknek adhatunk teltebb, édesebb ízt.

2. A kávét cukor nélkül nem lehet meginni

Igen, a kávé keserű. Na de ihatatlanul? A jó minőségű kávékban jellemzően kevésbé dominál az agresszív kesernyés íz, inkább egy kellemes összképet kapunk, melynek természetesen a keserű is része. 

3. A barna cukor jobb, mint a fehér cukor

Sajnos ez is tévhit! Igaz, hogy a kalóriatartalma valamivel kisebb, de alapvetően fehér cukorból készül, melasz hozzáadásával – ez adja a jellegzetes színt, ám sajnos ettől még különösebben nem lesz egészségesebb.

4. Cukor nélkül nincs sütemény

Az igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, ám szerencsére csak kis mennyiségre. A többi, ami az édes ízt adja, azonban helyettesíthető. Jó taktika lehet, ha nem egyből térünk át a cukros édességről a teljesen cukormentesre, mert ez esetben talán nagynak, zavarónak fogjuk érezni a különbséget, hanem sütésenként csökkentjük a cukor mennyiségét, több alkalom alatt elérve a végcélt.

5. A kalóriamentes üdítőben is van cukor

Mivel a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy üdítő (vagy alapvetően bármi) valóban kalóriamentes, akkor abban nem lehet cukor. Vigyázzunk azonban, hiszen fordítva nem igaz a kijelentés! Azaz ha valami cukomentes, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy kalóriamentes is, hiszen lehet benne más, kalóriát tartalmazó összetevő!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek