Biztosan nem sejtetted, hogy a cékla ilyen hatással lehet a szervezetedre. Ez mindent megváltoztat.
A cékla egy igen megosztó étel. A legtöbben savanyúságként fogyasztják: vannak, akik odáig vannak karakán ízéért, vannak azonban, akik el sem tudják viselni. Azt azonban mindenki tudja, hogy igen egészséges, és számtalan pozitívuma van az egészségre nézve. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabbakat.
Fogyókúrázóknak kötelező! Érdemes tudni, hogy a céklában olyan anyagok vannak, amelyek tisztítják a májat, amely pedig központi szerepet játszik a méregtelenítésben. Emellett erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betainnak köszönhetően pedig könnyeben lebomlanak a zsírok a szervezetben, így tehát zsírégető hatása van. Fogyasszuk sárgarépával és uborkával, és garantált a fogyás.
Vérnyomáscsökkentő. Ez annak köszönhető, hogy a cékla nitránban gazdag, az emberi szervezetben pedig nitrogén-oxiddá alakul át, amely kitágítja az ereket. Ha 2-2,5 dl céllakevet iszunk, órákon át normalizálódik a vérnyomásunk.
Vérszegénység ellen kiváló. Sok nő küzd vérszegénységgel. Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor szinte kötelező sok céklát fogyasztania, hiszen magas vas és folsav tartalma van, amelyről közismert, hogy hozzájárul a vérképzéshez. Azt sem árt tudni, hogy a szervezet a céklából sokkal könnyebben felveszi a vasat, mint bármilyen más növényből.
Megelőzhető vele a rák. A cékla jól ismert piros színéről. Ez a piros pigmentjeinek köszönhető, amelyet az orvostudomány betacianinként tart számon. A legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy ez a betacianin jelentős védelmet nyújt a máj-, vastagbél- és bőrrák kialakulásával szemben - írja a Mindmegette.