Jó erős fekete

Tippek és tévhitek: segítünk eligazodni a kávék világában!

Létrehozva: 2023.09.30.

Most akkor mi is a különbség a robuszta és az arabika között? Mit igyunk reggel és mit délután? És egyáltalán: honnan tudjuk, hogy igazán jó kávét kaptunk vagy sem?

A kávézóban reggelente sokszor bizonytalanul fürkészed a kínálatot, mert nem tudod, mit válassz? Most a Fanny magazin segítségével eligazítunk a kávék útvesztőjében

kávé, kávézás, Pexels illusztráció
Cikkünk után garantáltan jóval otthonosabban mozogsz majd a kávék világában  Fotó: Pexels

"Kávébiblia" 10 pontban

1. Sötét vagy világos?

A kávé izének meghatározó tényezője a pörkölési mód. A világosat rövidebb, a sötétet pedig hosszabb ideig pörkölik. Az előbbi íze inkább savas, némileg kesernyés és jellemző a gyümölcsös ízjegy. A sötét pedig erősebb ízben, ugyanakkor kevesebb koffeint tartalmaz. 

2. Ezt igyuk, ha diétázunk 

Sokan csak az arabika kávét ismerik, ami nem meglepő, hiszen a kávéültetvények kétharmadát ez teszi ki. A másik híres fajta a robuszta, amit a legolcsóbb előállítani. Kesernyésebb és fanyarabb, viszont kevesebb cukrot, de több koffeint tartalmaz. 

3. Ez egy hatalmas tévhit!

Ahhoz, hogy tudjuk, jó minőségű a kávé, meg sem kell kóstolnunk! A frissen főzött presszó tetején nem hab keletkezik, hanem úgynevezett crema réteg jelenik meg. Ez minél vastagabb, annál jobb a kávé. 

4. Minden ezzel kezdődött

Az eszpresszó sötét pörkölésű kávéból készül, igen kesernyés. Csupán 25-30 milliliter, aminek fontos része a tetején lévő ízes crema réteg. 

5. Ez a legrövidebb kávé

Még a presszónál is rövidebb kávét hívjuk ristrettonak, ami 15-20 milliliter. Kiváló a délutáni órákban, mert alacsonyabb a koffeintartalma. A kávézók egyre többször használják a tejes italok készítéséhez, az eszpresszó helyett. 

6. Fontos a sorrend 

A latte macchiato egy igazán elegáns ital, foltos kávénak is nevezik. Először habosítsunk fel 200 milliliter tejet, majd mikor a hab elvált a tejtől, jöhet rá a presszó. Egy gyönyörű kétrétegű italt kapunk, ugyanis, ha először tejet öntönk a pohárba, akkor a kávé nem keveredik össze vele.

7. Egy igazi koffeinbomba

Ha koffeinbombára vágyunk, de nem szeretjük a kávét tej nélkül, akkor igyunk flat white-ot. Dupla ristrettoból készül, amihez kerül 120 milliliter tej, majd az egész tetejére egy vékony tejhab réteg. 

8. Édesszájúak kedvence

Ha szeretjük az édes kávét, akkor a melange-t ki kell próbálnunk! Az alap egy vagy két kanál méz ízlés szerint, amire önthetjük az eszpresszót, majd a meleg tejhabot. 

9. Így isszák az amerikaiak

Az amerikai kávénak teljesen más az íze, ugyanis nem tejjel, hanem vízzel hígítják. Az americano tulajdonképpen eszpresszóból áll, amihez 150 milliliter forró vizet töltenek. 

10. Kérjünk mintát a tetejére

A cappuccino a legalkalmasabb arra, hogy különböző mintákat rajzoljanak a tetejére, ugyanis az eszpresszó és a 100 milliliter tej keverékére kerül egy vastag tejhab. Kérjük fahéj vagy sóskaramella szórással.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek