Recept

Búcsúztasd egy fergeteges kerti partival a nyarat! Szuper recepteket adunk hozzá

Bors

Létrehozva: 2024.08.19.

Használjuk ki a hosszú hétvégét és szervezzünk szabadtéri összejövetelt a családdal vagy a barátainkkal.

Olyan finomságokat válasszunk, amiket akár előző nap is össze lehet dobni vagy pedig gyorsan elkészülnek, és mennyeiek - tanácsolja a Fanny magazin.

Hideg, boros pulykapecsenye almás, füstölt sajtos kukoricasalátával

Hideg, boros pulykapecsenye almás, füstölt sajtos kukoricasalátával Fotó: Mindmegette

3 óra + hűtés, 4 személyre

Hozzávalók:

A pulykapecsenyéhez:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek kacsazsír
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 6-8 szem borókabogyó
  • 2 ek mustármag
  • 200 g szeletelt bacon
  • 1 kg pulykamellfilé
  • 2 tk kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • 150 ml száraz fehérbor
    A kukoricasalátához:
  • 2 db alma
  • 1 szál zellerszár
  • 300 g füstölt sajt
  • 200 g csemegeuborka
  • 400 g kukorica (konzerv)
  • 160 g majonéz
  • 100 g tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 ek citromlé
  • frissen őrölt fekete bors

1 A húshoz a vöröshagymákat hámozzuk meg, vágjuk nagyobb cikkekre, majd tegyük egy, a zsírral kikent tepsibe a hámozatlan fokhagymákkal együtt. Tegyük mellé a babérlevelet, a borókabogyókat és 1 ek mustármagot.
2 Terítsünk ki egy darab folpakot, sorakoztassuk rá sorban a baconszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Egy tálcán terítsük ki a pulykamellet, fűszerezzük a kakukkfűvel és a maradék mustármaggal minden oldalát, sózzuk, borsozzuk meg, majd tegyük a baconszeletekre. A folpak segítségével szorosan tekerjük fel a húst, majd távolítsuk el róla a fóliát, és tegyük a pulykát a hagymás-fűszeres tepsibe. Öntsük mellé a bort, takarjuk le egy darab alufóliával, és toljuk a 180 fokos sütőbe 2 órára. Időnként locsoljuk meg a húst a szafttal. Végül vegyük ki a mellet a léből, és szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
3 A salátához az almákat és a zellerszárat hámozzuk meg, vágjuk falatnyi darabokra, és tegyük egy nagy keverőtálba. A sajtot kockázzuk fel, a csemegeuborkát alaposan csepegtessük le, és karikázzuk fel, majd adjuk hozzá a zelleres almához. A kukoricát csepegtessük le, majd öntsük a többi előkészített hozzávalóhoz.
4 Nyomjuk egy keverőedénybe a majonézt, adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt és a citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük össze. Öntsük rá az öntetet a salátaalapra, forgassuk össze, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

Sült salátaszív

10 perc, 4 személyre

Mossunk meg alaposan 4 db salátaszívet, csepegtessük le, és vágjuk félbe. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 ek olívaolajat, és közepes lángon, a vágott felével lefelé pirítsuk meg benne a salátaszíveket 1-2 perc alatt, majd fordítsuk meg, és süssük újabb 1-2 percig. Egy tálban alaposan keverjünk össze 1 ek balzsamecetet 1 tk mézzel, sózzuk, borsozzuk meg. Ezzel leöntve kínáljuk a sült salátát.

Csirkés BLT-szendvics

Csirkés BLT-szendvics Fotó: Mindmegette

1 óra, 4 személyre

Hozzávalók:

  • 200 g szeletelt bacon
  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 tk kakukkfű
  • ½ tk rozmaring
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g paradicsom
  • 2 fej salátaszív
  • 8 szelet amerikai szendvicskenyér
  • 2 ek majonéz

1 A baconszeleteket terítsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, takarjuk le egy másik darab sütőpapírral, majd helyezzünk rájuk egy hasonló nagyságú tepsit nehezékként, hogy a bacon a sütés közben ne kunkorodjon fel. Süssük a 150 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd tegyük félre az így kapott baconcsipszet.
2 A csirkemellet vízszintesen vágjuk ujjnyi vastag darabokra, szórjuk meg a kakukkfűvel és a rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk meg, majd egy konyhai ecsettel egyenletesen kenjük meg minden oldalukat a mustárral. Hevítsük fel egy serpenyőben az olajat, tegyünk bele 1 gerezd megtisztított, egészben hagyott, egy kés lapjával megroppantott fokhagymát, és süssük benne aranyszínűre a csirkemellek mindkét oldalát.
3 Közben tisztítsuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk mindet vékony szeletekre. Mossuk meg, és csepegtessük le a salátát. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, 4 db egyik oldalát dörzsöljük be 1 gerezd megtisztított fokhagymával. Tegyünk rá 1-1 salátalevelet, ízlés szerint baconcsipszet, majd 1-1 db csirkemellet, paradicsomszeletet és még egy salátalevelet. A maradék kenyérszeletek egyik felét kenjük meg majonézzel, majd ezzel fedjük be a szendvicseket.

Tépett húsos tortillatekercs

Tépett húsos tortillatekercs Fotó: Mindmegette

5 óra + pihentetés, 4 személyre

Hozzávalók:
A húshoz:

  • 1 kg egész tarja
  • 1 ek zsír2 tk fokhagymapor
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk Cayenne-bors
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek só
  • 1 ek barna cukor
  • 100 ml frissen facsart narancslé
    A mártáshoz:
  • 1 ek barna cukor
  • ½ ek mustár
  • 200 g ketchup
  • 25 ml fehérborecet
  • 150 ml narancslé
    Az összeállításhoz:
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 300 g csemegeuborka
  • 4 db tortillalap
  • 250 ml cheddarszósz

1 A tálalás előtti napon a tarját kenjük be a zsírral. Keverjük össze egy kis tálban a száraz fűszereket, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd ezzel dörzsöljük be a hús minden oldalát. Csomagoljuk be a tarját egy darab folpakba, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.
2 Másnap csomagoljuk ki a húst, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük mellé a narancslét, takarjuk le egy darab alufóliával, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig. Ezután mérsékeljük a hőt 150 fokra, és süssük további 3 óra 30 percig. Időnként fordítsuk meg a tarját, és locsoljuk meg a szafttal. Végül vegyük ki a húst a sütőből, helyezzük egy tálcára, majd 2 db villával bontsuk szálakra, és tegyük félre.
3 A mártáshoz a visszamaradt szaftot hagyjuk kissé hűlni, merjük le a tetejéről a felesleges zsiradékot, majd öntsük egy lábasba, és közepes lángon melegítsük fel. Közben adjuk hozzá a cukrot, a mustárt, a ketchupot, a fehérborecetet és a narancslét, majd főzzük addig, amíg a mártás sűrű lesz. Ekkor adjuk hozzá a tépett húst, alaposan keverjük össze, és vegyük le a tűzről.
4 Mossuk meg a paradicsomokat, és vágjuk apró kockákra. Tisztítsuk meg a hagymát, csepegtessük le az uborkát, és ezeket is vágjuk apróra. Terítsük ki a tortillalapokat, és kenjük meg az alsó felüket a cheddarszósszal. Halmozzunk rá egy-egy adagot a tépett húsból és a feldarabolt zöldségekből. Tekerjük fel szorosan a tortillát, majd száraz serpenyőben pirítsuk körbe. Fogyasztásig becsomagolva, hűvös helyen tároljuk.

Citromos levendulás keksz

Citromos levendulás keksz Fotó: Mindmegette

40 perc + hűtés, 12-14 darabhoz

Hozzávalók:

  • 300 g liszt + a deszkára
  • 200 g hideg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 ek szárított étkezési levendula
  • 2 csipet só
  • 1 marék hántolt, egész mandula

1 Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab folpakba, és tegyük hűtőbe minimum 1 órára.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.

Háromsajtos rúd

Háromsajtos rúd Fotó: Mindmegette

40 perc + pihentetés, 6-8 személyre

Hozzávalók:

  • 500 g liszt + a deszkára
  • 125 g hideg vaj
  • 125 g hideg zsír
  • 100 g reszelt gouda sajt
  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 1 ek só
  • 2 db tojás
  • 200 ml tejföl
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

1 Szitáljuk tálba a lisztet, adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajat és a zsírt, majd kézzel dolgozzuk össze. Szórjuk hozzá a háromféle sajt felét, a sót, a tojásokat és a tejfölt, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Csomagoljuk a tésztagombócot egy darab folpakba, majd tegyük a hűtőbe 3 órára.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, kenjük meg az elhabart tojássárgájával, azután éles késsel vagy derelyevágóval vágjunk belőle ujjnyi vastagságú és tetszőleges hosszúságú rudakat. Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a tetejüket a maradék sajtkeverékkel. Süssük a rudakat a 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Csipkebogyó-jegestea eperrel és citrusokkal

10 perc, 1 l, 4 személyre

  • 2 db csipkebogyótea-filter
  • 2 ek barna cukor
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 100 g eper
  • 4-5 levél friss bazsalikom
    1 Forraljunk fel 1 l vizet, és töltsük kancsóba, a filtereket áztassuk ki benne. Ízesítsük az így kapott teát a cukorral, és hagyjuk kihűlni, majd töltsük zárható üvegbe. A citromot, a lime-ot és az epret alaposan mossuk meg, vágjuk fel kisebb darabokra, ügyelve arra, hogy a gyümölcsdarabok kényelmesen beférjenek az üveg száján. Adjuk a gyümölcsöket a teához, végül tegyük bele a megmosott bazsalikomleveleket is, és egy pálcikával keverjük el. Az elkészült teát fogyasztásig tároljuk a hűtőben.
Csipkebogyó-jegestea eperrel és citrusokkal Fotó: Mindmegette

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek