Egészség

Hihetetlen: napi két adag ebből a szuperételből csodát tesz a testeddel

KL

Létrehozva: 2024.10.10. 15:00

Érdemes ezt beépíteni a napi étrendbe.

A szakértők szerint már két adag bab a napi étrendben csodákat tehet az alakoddal és az általános egészségi állapotoddal. Egy tanulmány ezt a hüvelyes ételt elsőrangú élelmiszer-választásként osztályozta.

étel, eszik, saláta, diéta, ebéd, Shutterstock 1798152301
Ezt az élelmiszert érdemes beépítened a napi étrendedbe Fotó: kitzcorner / Shutterstock

Kiderült, hogy mindössze napi körülbelül két adag „szignifikánsan összefügg” az alacsonyabb testtömegindexszel, a könnyebb testsúllyal és a karcsúbb derékmérettel. Az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak babot, összességében egészségesebben is táplálkoznak, több tápanyaggal telítve - különösen azokkal, amelyeket sokan általában kihagynak. És ez csak még jobb lesz...

Ugyanis ezek a diétázók a szívproblémák, a rák és a cukorbetegség kockázatát is csökkentik.

Az adatok azt mutatják, hogy a bab, különösen a pinto és a vörös vesebab nagyszerűen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és napi 180 gramm a koleszterinszintet is kordában tartja. Ha mindezt megfelelő étrenddel párosítják, jelentősen kisebb valószínűséggel kell szembenéznünk ezekkel az egészségügyi gondokkal.

A tanulmány megállapította, hogy a babfogyasztás némileg megnövelte a nátriumbevitelt, amely összefüggésben áll a magas vérnyomással. Ezt azonban ellensúlyozta a megnövekedett káliumbevitel. Ez nemcsak a nátriumot ellensúlyozta, hanem a vérnyomás csökkentése felé billentette a mérleg nyelvét.

A kutatás azt tanácsolja, hogy azok, akik ezt az ételválasztást szeretnék alkalmazni, csökkenthetik nátriumbevitelüket, ha egyszerűen lecsöpögtetik és leöblítik a babot, mielőtt elfogyasztják azt. A babot fogyasztók csoportjában magasabb volt az olyan alapvető tápanyagok, mint az E-vitamin, a magnézium, a vas, a folsav és a kolin, valamint a kalcium, a kálium és az élelmi rostok szintje.

A tanulmányban résztvevőket öt csoportba osztották, az 1. csoportban voltak a legmagasabb a babfogyasztók, az 5. csoportban pedig azok, akik ritkán fogyasztottak hüvelyeseket az étkezéseikben. A középső csoportban volt a legalacsonyabb a babfélék kalória-hozzájárulása, míg az 1. csoport számolt be megnövekedett zöldségfogyasztásról, és a 4. csoportban volt a legmagasabb az édességek és nassolnivalók mennyisége az étrendben.

A pinto bab, a csicseriborsó, a fekete bab és a vesebab voltak a legkedveltebbek, míg a szójabab feltűnően hiányzott a listáról. A kutatás megállapította, hogy az első két csoportba tartozó felnőttek testtömegindexe (BMI), derékmérete és teljes testsúlya szignifikánsan alacsonyabb volt - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek