Fontos tanácsokat adott a szakember az embereknek.
Kétféle ember létezik, vannak azok, akik teljesen kihagyják a reggelit, és azok, akik nagy étvággyal ébrednek. De 10 emberből legalább kilencről azt mondják, hogy a napot úgy kezdi, hogy reggelizik.
Ennek pedig számos előnye van - a Journal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik hetente hétszer reggeliznek, csökkent a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázata. Ám nem mindegy, hogy mit választasz. Ha az alábbiak közül bármelyiket választod, lehet, hogy itt az ideje változtatnod a reggeli étkezéseden.
Ha ezt a péksüteményt szoktad reggelire enni, akkor lehet, hogy érdemes valami mást fogyasztanod helyette.
Ez a kombináció főként finomított szénhidrátokat tartalmaz hozzáadott cukorral, és nem kínál sok fehérjét vagy rostot
- mondja Nichola Ludlam-Raine, bejegyzett dietetikus, a How Not to Eat Ultra-Processed (Hogyan ne együnk ultrafeldolgozottat) című könyv szerzője.
A sima croissant nagy mennyiségű telített zsírt is tartalmaz, amelynek túl sok mennyisége növelheti a rossz koleszterinszintet. Helyette érdemes pirítóst enni paradicsommal és sajttal vagy egy mini croissantot gyümölcssalátával és magvas joghurttal.
A kizárólag a reggeli kávé fogyasztásának is vannak hátrányai. Nichola szerint ez az ital alacsony kalóriatartalmú, és a koffein gyors energialöketet ad, de „a kávé önmagában nem kínál alapvető tápanyagokat”. A szakember szerint ez a vércukorszint gyors emelkedéséhez, majd összeomlásához vezethet, és röviddel később fáradtnak vagy éhesnek érezheted magad.
Az NHS szerint a túl sok feldolgozott hús, például szalonna vagy kolbász fogyasztása „növeli a bélrák (vastagbélrák) kockázatát”, és a magas sótartalomnak köszönhetően növeli a magas vérnyomás veszélyét. Nichola a szalonna helyett soványabb lehetőségeket javasol, például tojást vagy füstölt lazacot.
A szakember arra figyelmeztet, hogy a cukros gabonapelyheket, például a cukormázas vagy a csokoládés változatokat csak alkalmanként szabad fogyasztani. A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel. Ehelyett érdemes magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú gabonaféléket választani.
Nichola szerint „a gyümölcsök gyors energiaszint-emelkedéshez és az azt követő összeomláshoz vezethetnek, ami miatt hamarosan éhes leszel”. A gyümölcsöt párosítsd különböző magvakkal és esetleg joghurttal - írja a Mirror.