Konyha

Tuti tipp: így süss gesztenyét air fryerben!

Létrehozva: 2025.01.06.

10 tuti tipp, hogy sikeres legyen az air fryeres gasztrokaland!

Az utóbbi évek legnagyobb konyhai innovációjává vált forrólevegős sütő rengeteg finomság elkészítésére alkalmas, de arra talán nem is gondoltunk, hogy a tél legfinomabb csemegéje is mennyei lesz benne. Krénn Diána, a Cosori szakértője a Fanny magazinnak fedte fel, hogyan lesz tökéletes a végeredmény.

gesztenye
Gesztenyesütésre is kiváló az air fryer  Fotó: Pexels

1. Erre figyeljünk vásárláskor

Bár azt talán mindenki tudja, hogy sütésre csak a szelíd gesztenye való, a vadgesztenyéből legfeljebb aranyos kis bábukat készíthetünk. Érdemes minél nagyobb, fényesebb, sötétebb héjú, súlyosabb szemeket választani, mert ezek frissebbek és ízletesebbek. A zörgőseket inkább ne vegyük meg.

2. Vágjuk be a szemeket

Válogassuk ki a hibátlan gesztenyéket. Ne használjunk sérült, puha vagy penészes darabokat. Vannak, akik csak az áztatás után vágják be, pedig sokkal jobb, ha még szárazon megtesszük. Először mossuk meg, majd egy hegyes késsel a domború oldalába metsszünk nagy X-eket. Ez azért fontos, hogy ne robbanjon szét sütés közben, és könnyebb legyen megpucolni.

3. Áztassuk be éjszakára

Bár mindannyian nagyon várjuk, hogy minél előbb falatozzunk a sült gesztenyéből, ahhoz, hogy igazán tökéletes legyen, elengedhetetlen, hogy legalább 2-3 órára, de inkább egy éjszakára hideg vízbe áztassuk. Így könnyebben megpuhul a héja és segíti az egyenletes sütést.

4. Tegyük különlegessé

Ha szeretnénk, hogy ünnepi ízt kapjon, és a családtagok vagy a barátok mind a tíz ujjukat megnyalják, akkor víz helyett édes fehérborba – akár aszúba –, konyakba vagy barna rumba áztassuk.

5. Édes vagy sós legyen?

A gesztenye enyhén édes ízű, de ha szeretnénk fokozni az édességét, akkor cukros vízbe áztassuk, mielőtt megsütjük. Ha viszont sós csemegére vágyunk, adjunk egy kis sót az áztató vízhez, vagy akár sütés után is sózhatjuk.

6. Óvatosan bugyoláljuk be

Áztatás után alaposan csepegtessük le egy szűrő segítségével, majd egy tiszta konyharuhával törölgessük szárazra. Nedvesen nem szabad megsütni, mert a felesleges víz a sütés során gőzként felszabadulhat, ami megakadályozza, hogy a héj egyenletesen megpiruljon.

7. Egy rétegben kiterítve

Melegítsük elő a forrólevegős sütőt 200 fokra. Ha van előmelegítési funkció, azt használjuk erre a célra. Tegyük a gesztenyéket a kosárkába úgy, hogy egy rétegben legyenek, és ne fedjék egymást. Süssük 15-20 percig. A pontos idő a gép típusától és a gesztenyék méretétől függ, ezért a végén ellenőrizzük, hogy megsültek-e rendesen. Ha ropogósabban szeretjük, akkor tegyük vissza még 5 percre, ha inkább a puhábbra, krémesebbre vágyunk, akkor 20 percnél ne süssük tovább.

8. Ne felejtsük rázogatni!

Ha a gépünk csak felül süt, akkor félidőben – vagy akár többször is – alaposan rázogassuk meg. Ha viszont felül és alul is van fűtőszál, akkor sütés közben nem szükséges forgatni vagy rázni.

9. Várjunk még vele!

Miután elkészültek, takarjuk le egy tiszta konyharuhával pár percre, és így hagyjuk pihenni. Ez megkönnyíti a hámozást, ráadásul, ha még forrón kiszedjük, könnyen megégetheti a kezünket vagy a nyelvünket. De ne várjunk túl sokáig, mert ha teljesen kihűlnek, akkor a héjuk visszakeményedik, és nagyon nehéz lesz megpucolni. Langyosan a legjobb.

10. A levestől egészen a köretig

Az egyik legnépszerűbb módja, hogy egyszerűen magában fogyasztjuk, mint téli csemege, de süteményekhez, tésztákhoz, salátákhoz, levesekhez is kiváló. Pürésítve gazdagíthatjuk a szószokat, vagy krémes tölteléket készíthetünk belőle, amit akár töltött húsokhoz is felhasználhatunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek