Ez neked is használhat, érdemes kipróbálni.
A Csendes-óceánon található szigetek egy csoportját az egészséges táplálkozási rutinjukért ünnepelték, amelyet akár más országok is követhetnének.
Jens Walter professzor, a University College Cork munkatársa egyike azoknak a tudósoknak, akik Pápua Új-Guineát szeretnék reflektorfénybe helyezni, miután érdekes felfedezést tettek a vidéki lakosság bélrendszerének egészségével kapcsolatban.
Kutatócsoportja 2015-ben összehasonlította amerikai felnőttek „székletmikrobiótáját” Pápua Új-Guinea két nem iparosodott területéről származó emberekével. Az elemzések kimutatták, hogy az óceániai országban élők „nagyobb bélbaktérium-diverzitással” rendelkeztek - ez a tényező többek között a vérnyomás és a szívroham kockázatának esetleges csökkenésével hozható összefüggésbe.
Walter professzor csapata egyfajta hibrid étrendet hozott létre, amelyet „NiMe” néven ismerünk. Ez a „nem ipari mikrobiom helyreállítása” rövidítése, amely a pápua-új-guineai és számos más nemzet gyakorlatát adaptálja az egészség megerősítése és a betegségek kockázatának csökkentése érdekében.
A vidéki pápua új-guineai lakosok hagyományos étrendje gazdag feldolgozatlan növényi alapú élelmiszerekben, amelyek tele vannak rostokkal, de alacsony a cukor- és kalóriatartalmuk. A NiMe-t az különbözteti meg más étrendektől, hogy a zöldségfélék (például a leveles zöldségek) és a hüvelyesek (például a bab), valamint a gyümölcsök dominálnak benne
- magyarázta a szakember, aki az óceániai országban személyesen is meggyőződött erről.
Pápua Új-Guinea hagyományaihoz ragaszkodva a NiMe diéta kizárja a marhahúst, a tejtermékeket és a búzát, valamint a magas cukortartalmú és zsíros élelmiszereket is. Ugyanakkor a rostszükséglete meghaladja a jelenlegi étrendi ajánlásokat, 22 gramm/1000 kalóriát.
De nem csak Walter professzor áradozik erről az étrendről. Egy januárban közzétett kutatásból kiderült, hogy ennek az étkezési szokásnak az alkalmazása nemcsak a fogyást segíti elő, hanem 17%-kal csökkenti a koleszterinszintet, 6%-kal a vércukorszintet és 14%-kal a szívbetegségek kockázatát (C-reaktív fehérjék) - számol be róla a Mirror.