Aktuális

Tíz éve először láttak hazánkban barna füzikét

Ifj. Vasuta Gábor

Létrehozva: 2012.10.22.

Futótűzként terjed a hír madarász körökben: barna füzikét fogtak be a Fenékpusztán működő gyűrűzőtáborban. Azért olyan nagy szó ez, mert nálunk tíz éve nem láttak egyetlen példányt sem.

Ugyancsak meglepődtek a madarászok, amikor a fenékpusztai nádasban kifeszített függönyhálóban egy barna füzikét találtak. A riadt kismadarat kiszabadították, és alaposan szemügyre vették, hiszen nálunk tíz évvel ezelőtt látták utoljára a faj egy példányát, korábban sosem járt erre. 2002-ben a Kolon-tavi madárvártán került kézre ilyen madár.

A barna füzike egészen Tibetből repülhetett idáig, és a hozzáértők arra következtetnek, hogy ha már most ennyire nyugatra húzódott, akkor elég kemény tél várható. A faj Szibériában, Mongóliában, Észak-Mandzsúriában (Kína) és Tibetben fészkel, telelőterületei Indiától Dél-Kínáig és Délkelet-Ázsiáig terjednek. Kóborló példányai azonban eljutottak már Nagy-Britanniáig is. Európában ott észlelték eddig a legtöbbször, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott fordul elő leggyakrabban, lehet, hogy csak a madármegfigyelők vannak többen.

A piciny, mindössze körülbelül 12 centis madár hatalmas távolságok megtételére képes, 7-8 ezer kilométert repülhetett fészkelőhelyétől, mire hazánkba ért. Itt a gyűrűzőtáborban a szakemberek jelölőgyűrűvel látták el a madarat, majd útjára bocsátották. Kíváncsian várják, hol fog ismét feltűnni. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek