Aktuális

Többféle sertésrészből készül a jó hurka

Bors

Létrehozva: 2018.12.01.

Végre itt a december! Tudja, mit jelent ez? Itt a disznóvágás ideje! Ahány ház, annyi szokás, ha disznóságokról van szó, egyben azonban mindenki egyetért: pálinka legyen a házigazdánál!

Nyugodtan ehetjük!

Sokan azt gondolnák, hogy a diéta alatt kerülni kell a ser­tés ételeket, de Schobert Norbi megnyugtat: módjával mindent lehet enni, de a köretre figyelni kell. 

– Bár nem a szénhidrát a legelső, amire gondolnánk ez esetben, de egészségünk érdekében a húsok mellé például ne fehér kenyeret együnk, inkább Update fehér veknit, a rizs helyett pedig jobb választás a rizsszemtészta. Utóbbit még hurkába is tölthetjük. Egyébként minél többféle hús van a hurkában, annál jobb. Én bele szoktam még tenni a tüdőt, májat, szívet, fejhúst, és a tokaszalonnát is, de a hájról sem érdemes megfeledkezni. Amikor kész van, akkor tegyük bele langyos abálólébe és körülbelül 70–80 fokon főzzük negyedórán át, így lesz igazán finom – mondta a fitneszguru.

Sajtolt vérrel dúsítom

Bíró Lajos, a Buja Disznó étterem tulajdonosa szerint a minőségi alapanyag elengedhetetlen egy jó disznótorosnál. 

– A probléma általában ott kezdődik, hogy a házigazdák azt szeretnék, ha minden lenne a disznóból, viszont ez egy darab állatnál nem lehetséges. Nekem az egyik titkom az, hogy a véres hurkánál például veszek úgynevezett sajtolt vért, ezzel dúsítom, a májas hurkánál pedig a pluszmáj is elkél, azt is vehetünk akár külön.

Az arányok betartása is fontos. Száz kiló hurkánál én már csak egy kiló sót használok. A kolbásznál is lecsökkentettem a só mennyiségét és azt kell mondjam, hogy bevált. Az én kedvencem, ha a májas hurka és a füstölt kolbász egyszerre van kisütve, héjában sült krumplival.

Óvatosan a sózással!

A disznóvágást és a disznótorost Buday Péter szakács sem veti meg. Kérdésünkre, hogy melyik a kedvenc étele, egyszerű választ adott. 

– Egy ilyen állat rengeteg finomságot ad. Én például nagyon szeretem a köménymagos fajtákat, de ami leginkább a kedvencem, az a sütnivaló kolbász. A disznósajtot pedig inkább húsosabban készítem, csak kevés bőrkét teszek bele, de azon kívül a szív, nyelv és a lép mehet bele. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek