Tragédia

Ezekben a pillanatokban dől el, küzdenek-e tovább a TikTok-kihívás miatt agyhalottá vált kamaszért

Létrehozva: 2022.08.01.

Édesanyja szerint továbbra is van remény. Sajnos az orvosok mindezt másképp látják.

Forrás: Northfoto

Szó szerint az utolsó pillanatban dönthet a bíróság egy kisgyermek életéről, aki egy internetes kihívás miatt került kómába még áprilisban, amiből azóta sem ébredt fel.

A londoni Archie Battersbee-re 2022. április 7-én talált rá édesanyja. Az eszmélelen kisfiút azonnal kórházba szállították, a 12 éves gyermek azonban azóta sem tért magához. Hónapok óta kómában fekszik, gépek tartják életben. Az orvosok szerint az oxigénhiány miatt szinte bizonyosan végzetes agykárosodást szenvedett, gyakorlatilag semmi esély arra, hogy magához térjen. Ennek ellenér a szülők természetesen képtelenek elengedni őt, még mindig bíznak a csodában.

Archie Battersbee és bátyja
mediadrumimages / @haveyoursayst
Northfoto
Archie és bátyja  Fotó: Northfoto

Az egészségügy döntése értelmében hétfőn kettőkor kapcsolják le a gépekről a kis Archie-t, melyről a kórház jó előre értesítette a családot, hogy bemehessenek hozzá elbúcsúzni. Mint mondják: szeretnék a gyermek méltóságát megőrizni, és békében elengedni őt, hogy ne szenvedjen tovább a teste. A kisfiú édesanyja, Hollie Dance azonban minden követ megmozgat, hogy ez ne történjen meg. Szerinte ugyanis ez a lépés az emberi jogok megsértése, egy magatehetetlen ember ellen elkövetett erőszak. Még az ENSZ-nek is írt, akik válaszlevelükben a támogatásukról biztosították, egyúttal felkérték a brit kormányt, hogy vizsgálják felül a döntésüket, és adjanak még egy esélyt Archie-nak. A kormány pedig a brit legfelsőbb bíróság véleményét kérte ki az ügyben. Ők hétfő délelőtt 11-kor ültek össze, ám döntésüket jelenleg még csak az érintettek ismerhetik. Vajon az anyára vagy az egészségügyi szakemberekre hallgattak? Adtak a gyermeknek még egy esélyt, vagy pedig meghozták a szülők helyett a nehéz döntést, és elengedték az orvosilag már megmenthetetlen kisfiút?

Archie Battersbee és édesanyja, Hollie Dance, Northfoto
Édesanyja képtelen belenyugodni kisfia elvesztésébe  Fotó: Northfoto

TikTok-kihívás gyilkolt

Archie minden bizonnyal egy kegyetlen TikTok-kihívás miatt került az agyhalál állapotába: az úgynevezett "blackout challenge" lényege, hogy a fiatalok videóra veszik, amint igyekeznek valamilyen módszerrel a lehető legtovább visszatartani a lélegzetüket, akár ájulásig is. Ezzel gyűjtenek lájkokat, követőket, közben azonban az életüket kockáztatják, mint azt Archie esete is bizonyítja.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek