Forrás: Thinkstock
A klasszikus szaloncukor alapja a fondant, amelyet otthon is el tudunk készíteni. A fára aggatható édesség a XIX. század elején már hazánkban is többféle ízben létezett. A Laboratorium.hu receptje szerint a tökéletes fondanthoz 1 kiló cukor és 3-4 deciliter víz szükséges. A keveréket lassú melegítéssel és folyamatos kevergetéssel kell feloldani és besűríteni.
Ahogy párolog a víz, úgy emelkedik a forráspont is. Ha már csak minimális a víztartalma, akkor 40 fokig kell hűteni folyamatos kevergetés mellett. A lépéseket pontosan be kell tartani, mivel ha nem jól készítjük, akkor beindul a kristályosodás, így viszont a szaloncukor elveszítheti az édességét és az élvezeti értékét. Ha kihűlt a fondant, formázzuk meg, ezeket már így is fogyaszthatjuk, de jobban járunk, ha ízesítjük. A kakaó például nemcsak ízt ad, hanem meggátolja és lelassítja a víz elpárolgását a szaloncukorból.