Test és lélek

Majd a Buday!

Bors

Létrehozva: 2017.11.14.

<p>13+1 kérdés és válasz: Buday Péter főiskolai tanár, séf, gasztronómiai szakértő, a médiából is jól ismert személyiség – de alapvetően szakács, aki nagyon szeret főzni.</p>

Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Olyan munkáim vannak manapság, melyeket nem okvetlenül a konyhában végzek. Nagyon hiányzik a szakmám közvetlen gyakorlása, ezért otthon csökkentem a hiányérzetemet és sokszor főzök.

Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

A hizlalt liba mája. A libamáj bármilyen formában elkészítve igazi különlegesség, nem is arra való, hogy jóllakjunk tőle. Viszont arra tökéletesen alkalmas, hogy egy fontos pillanatot emlékezetessé tegyen.

Mi az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

Bogarat soha nem készítenék el. Tudom, hogy bizonyos tanulmányok szerint az emberiség jövőbeli egyik lehetséges fehérjeforrásai a bogarak. Ha ez a jövő, akkor az én utam a hús helyett a növények fogyasztása lenne.

Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

Szerencsém volt bejárni a fél világot. Mindenhol megtapasztalhattam a helyi szokásokat. Mindegyik a maga nemében nagyon finom volt. Visszatérve a kérdésre: otthon, a páromtól kapom a legtökéletesebb reggelit. Nem cserélném el semmivel.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

Lapozzon bele:

Mi lenne a tálcán?

Az egészséges reggeli híve lettem néhány éve. Minden reggel ébredés után legalább 3–4 dl vizet iszom. A víz után minimum fél órával következik a fehérje, azaz sajt, vagy tejtermék, vagy tojás, húsféle, és mindig van zöld salátalevél. Minden reggel eszem piros színű gyümölcsöt, akár fagyasztva is.

Mióta tud főzni? 1980-ban lettem szakácstanuló a gimnáziumi érettségim után. Akkor ismerkedtem meg a konyhával. Nagy szerencsémre anyukám és a nagymamám nagyon finoman főztek, így a jó ízeket otthonról hoztam magammal. A fegyelmet, ami ehhez a szakmához nagyon kell, szintén tőlük tanultam.

Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Én is, mint minden ember, azt szeretem a legjobban, amit gyerekkoromban ettem. Ezért én is a finom

otthoni, klasszikus, telt ízeket részesítem előnyben. Persze a felnőttkorral további ételek és ízek is bekerülnek a kedvencek közé. Manapság az étkezésem átalakult egy kicsit. Amíg régebben nagyon szerettem a nehezebb ételeket, manapság ezeknek a könnyített változatát választom.

Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

Nagyon fontos. Az ember fiatal korában azt hiszi, hogy amiket mondanak neki az egészségről, és hogy milyen fontos betartani bizonyos szabályokat, az mind felesleges. Aztán idővel mindenki rájön, hogy mindennek van következménye. Amikor ezt megtapasztaltam, még fontosabbá vált az egészséges étkezés.

Mit tesz ennek érdekében?

Másképpen eszem, mint eddig. A mérték is más. Elhagytam a tésztát, a burgonyát, a kenyeret az ételeimből. Ez volt a legnehezebb. Négy hónap kellett, amíg az elmém átállt a megszokásokról az

újdonságokra. A változatos, bélflóraépítő étrend szintén segít a normális testsúly beállításában. Kiválasztottam a különböző étrendekből a nekem tetsző elemeket és felállítottam a saját szabályaimat. Ezek után csak az étkezéssel több mint 50 kilót fogytam.

Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Egy étteremben előfordulnak hibák. Főleg több mint harminchat év alatt. Nem tudnék egyet sem kiemelni. Inkább arra vagyok büszke, hogy az étteremben, amelyiknek a séfje voltam, hosszú hónapokig nem jött vissza a konyhára vendégreklamáció.

Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

Egy mai konyhában minden finomság alapja a jó eszköz és berendezés. Ezért mindegyik fontos a robotgéptől a jó késig. Szerintem egyébként legfontosabb a megfelelő tudás, hogy a gondolatait valaki jól tudja megvalósítani.

Mi az, amit soha nem használna?

Erre nem tudok megfelelő választ adni – csak olyan eszközeim és szerszámaim vannak, amiket használok és fontosak.

Milyen az ön számára az ideális konyha?

Tiszta, tágas és természetesen jól felszerelt. Szakzsargonnal élve: legyen jól dolgozható, és könnyen tisztán és rendben tartható.

Mi a kedvenc étele?

A nagymamám minden vasárnap valamilyen sültet készített vagy rántott karajt, burgonyapürével és párolt káposztával. Kis változtatással, mert a burgonyapüré helyett fehér petrezselyemgyökér pürével eszem, nekem a mai napig ez a vasárnapi étel a kedvencem.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek