Ismeretes, hogy sajnos az emberi szervezet nem pusztán azokat az ételeket kívánja és szereti, amelyek jót tesznek neki. Sokan rajongunk az édes, cukrokkal teletömött nassolnivalókért, valamint a magyarok híresen arról, hogy szeretik a zsíros, szaftos, cuppogós falatokat. Bár napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos életmód és az egészséges táplálkozás, azért vannak olyan ételek, amiknek nem tudunk ellenállni. Pedig jónéhánynak kellene, mert olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek miatt több országban is betiltották őket. Mutatjuk, mik ezek!
Csirke: 1997 óta tilos olyan csirkét árulni az EU-ban és Angliában, amelyek klórral vannak kezelve, a vegyszer ugyanis károsíthatja az egészségünket.
Gabonafélék: az egészséges táplálkozás letéteményese, hogy gabonaszeleteket, gabonapelyhet együnk. A dánok azonban úgy gondolják, hogy az egészségessége csak látszat, és valójában annyi méreganyaggal van kezelve, hogy ezeknek forgalmazását be is tiltották - írja a Liked.hu.
Instant burgonyapüré: e finomság elkészítéséhez nélkülözhetetlen a butil-hidroxi-anizol, ami azonban súlyosan megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. A butil-hidroxi-anizol egyébként megtalálható még számos fagyasztott termékben, instant levesekben és a majonézben is, ennek ellenére csak néhány európai ország tiltotta meg az inportot.
Szójaszósz: kevesen tudják, de a világ szójababtermesztésének 82 százaléka genetikailag módosított, éppen ezért az ilyesféle szójakészítményeket több országból is kitiltották. Nem engedi az inportot például Oroszország és néhány európai ország.
Alma: e népszerű gyümölcsöknek közel 80 százaléka tartalmaz difenilamint, ami által akár hónapokis is lehet tárolni az ételt. Az emberi szervezetre nézve azonban kockázatos, éppen ezért az EU-ba nem lehet importálni.