Ki mondta, hogy le kell mondani a jó falatokról, ha diétázunk?
A jellegzetes magyar ételeket száműzni kell a diétákból, fogyókúrákból – hittük sokáig. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Odafigyeléssel, minimális változtatásokkal élvezhetjük a megszokott ízeket - írja a Mindmegette. Minden nép a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban. Ezért a fogyókúrás étrend betartását nagymértékben elősegíti ha a helyi táplálkozási szokásokat vegyítjük az egészséges, korszerű karcsúsító táplálkozási alapelvekkel – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus.
A hús nem hizlal, igaz? Persze, hogy nem, a hagyma sem, így máris felkerülhet a pörkölt a listára! A viccet félretéve: az valóban igaz, hogy a húsokat és a zöldségeket a legjobb párosítani, és a legtöbb gond a sok szénhidrátot tartalmazó köretekkel, a galuskával, tésztával, rizzsel van. Márpedig a magyaros ételek egy része köretet igényel. De erre is van megoldás! Egy csirkepörköltet uborkasalátával, köret nélkül is megesznek a rutinos fogyókúrázók, mert az omlós hús és a zöldség együtt finom.
De ma már kapható szénhidrátcsökkentett és paleo tészta is, ezekből nyugodtan ehetünk. A paleo tészták maglisztből készülnek, kalóriatartalmuk miatt mértékkel adagoljuk, de laktatóak, és nagyon alacsony a szénhidráttartalmuk. Ha nem kedveljük meg ezeket a tésztahelyettesítőket, akkor barna rizst is adhatunk a pörköltek mellé, két evőkanálnyi mennyiségben.
A rakott káposzta, karfiol, brokkoli, tök mind nagyszerű étel a diétában. Ha sovány húsból készítjük sok zöldséggel, és a szokásos rizsmennyiséget barnára váltjuk és felezzük, akkor biztosan jó lesz az ételünk tápanyag-összeállítása. A rakott ételeket készíthetjük pörköltes, natúr vagy tejszínes alappal, ez utóbbi azért már több zsiradékot tartalmaz, figyeljünk erre. A tejszínes változatoknál a sajtot már hagyjuk el, mert az már nemigen fér bele.
A jó hír az, hogy ez sem tilos, ha elhagyjuk a kenyeret. Tíz deka sült kolbász vagy májas hurka házi csalamádéval, mustárral, esetleg egy szelet szénhidrátcsökkentett kenyérrel simán mehet ebédre is, vacsorára is.
A mennyiséget kell kordában tartani, mindenképpen kistányérra szervírozzuk, ne nagyra. A füstölt kolbászokkal, májasokkal ugyanez a helyzet. Készítsünk hidegtálat sok zöldséggel, főtt tojással, néhány kolbászkarikával és két kocka szalonnával, és tökéletes szénhidrátban szegény vacsorát vagy reggelit fogyaszthatunk.
Sütnivaló kolbász
A főzelékek esetében a magyaros rántás a kritikus pont, azt kell módosítani vagy inkább teljesen elhagyni, lisztmentes főzelékreceptet kell keresni.
Ha nem megy, a fehér lisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre vagy graham lisztre. A legjobb, ha nem rántunk és nem habarunk, hanem saját anyaggal sűrítünk. Nem lesz olyan, mint gyerekkorunk menzás főzeléke, de az ízekkel javíthatunk az állagban keletkezett veszteségen.