kukta

Így tehetjük diétássá a szaftos magyaros ételeket

Bors

Létrehozva: 2023.11.10.

Ki mondta, hogy le kell mondani a jó falatokról, ha diétázunk?

A jellegzetes magyar ételeket száműzni kell a diétákból, fogyókúrákból – hittük sokáig. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Odafigyeléssel, minimális változtatásokkal élvezhetjük a megszokott ízeket - írja a Mindmegette.  Minden nép a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban. Ezért a fogyókúrás étrend betartását nagymértékben elősegíti ha a helyi táplálkozási szokásokat vegyítjük az egészséges, korszerű karcsúsító táplálkozási alapelvekkel – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus. 

Egy jó pörköltnek nem tudnak ellenállni a magyarok

ÖRÖK KEDVENC: A PÖRKÖLT

A hús nem hizlal, igaz? Persze, hogy nem, a hagyma sem, így máris felkerülhet a pörkölt a listára! A viccet félretéve: az valóban igaz, hogy a húsokat és a zöldségeket a legjobb párosítani, és a legtöbb gond a sok szénhidrátot tartalmazó köretekkel, a galuskával, tésztával, rizzsel van. Márpedig a magyaros ételek egy része köretet igényel. De erre is van megoldás! Egy csirkepörköltet uborkasalátával, köret nélkül is megesznek a rutinos fogyókúrázók, mert az omlós hús és a zöldség együtt finom.

De ma már kapható szénhidrátcsökkentett és paleo tészta is, ezekből nyugodtan ehetünk. A paleo tészták maglisztből készülnek, kalóriatartalmuk miatt mértékkel adagoljuk, de laktatóak, és nagyon alacsony a szénhidráttartalmuk. Ha nem kedveljük meg ezeket a tésztahelyettesítőket, akkor barna rizst is adhatunk a pörköltek mellé, két evőkanálnyi mennyiségben.

A rakott káposzta, karfiol, brokkoli, tök mind nagyszerű étel a diétában. Ha sovány húsból készítjük sok zöldséggel, és a szokásos rizsmennyiséget barnára váltjuk és felezzük, akkor biztosan jó lesz az ételünk tápanyag-összeállítása. A rakott ételeket készíthetjük pörköltes, natúr vagy tejszínes alappal, ez utóbbi azért már több zsiradékot tartalmaz, figyeljünk erre. A tejszínes változatoknál a sajtot már hagyjuk el, mert az már nemigen fér bele.

 

DISZNÓTOROS CSAK OKOSAN

A jó hír az, hogy ez sem tilos, ha elhagyjuk a kenyeret. Tíz deka sült kolbász vagy májas hurka házi csalamádéval, mustárral, esetleg egy szelet szénhidrátcsökkentett kenyérrel simán mehet ebédre is, vacsorára is.

A mennyiséget kell kordában tartani, mindenképpen kistányérra szervírozzuk, ne nagyra. A füstölt kolbászokkal, májasokkal ugyanez a helyzet. Készítsünk hidegtálat sok zöldséggel, főtt tojással, néhány kolbászkarikával és két kocka szalonnával, és tökéletes szénhidrátban szegény vacsorát vagy reggelit fogyaszthatunk.

Sütnivaló kolbász

ÚJRAGONDOLT FŐZELÉKEK

A főzelékek esetében a magyaros rántás a kritikus pont, azt kell módosítani vagy inkább teljesen elhagyni, lisztmentes főzelékreceptet kell keresni.

Ha nem megy, a fehér lisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre vagy graham lisztre. A legjobb, ha nem rántunk és nem habarunk, hanem saját anyaggal sűrítünk. Nem lesz olyan, mint gyerekkorunk menzás főzeléke, de az ízekkel javíthatunk az állagban keletkezett veszteségen.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek