A magyarok kedvence, pedig még a gyermekeink is betegek lesznek tőle.
A magyarok bizony nagyon szeretik a pocakjukat. Szeretnek sok finom ételt enni, és általában nem elégedünk meg kicsi adagokkal. Gyakran szokás mondani, hogy a svédasztalt nem nekünk találták ki, mert míg a legtöbb náció tagjai csak pár szimpatikus ételt kóstol meg, és mindenből egy keveset, addig a magyar alaposan telepakolja a tányérját mindenfélével. És általában nem is az egészséges ételeket preferáláljuk. A magyar ételek alapvetően nem könnyű étkek: paprikásak, húsosak és zsírosak. És mi a kedvenc ételünk? A rántott hús sült krumplival. Ezzel kapcsolatban rossz hírünk van.
Egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a rántott hús és a sült krumpli, sajnos azonban szomorú eredmények jöttek ki. A Chicagói Egyetem egy kutatócsoportja azt vizsgálta, milyen hatással bír az elmére az, ha újra felhasznált olajban sült ételeket eszünk. Patkányokon kísérleteztek: az egyik csoportnak olyan ételeket adtak, amelyek olajban - és jelentős számban újra felhasznált olajban - sültek, a másik csoportnak pedig nem olajos ételeket adtak. Az eredményeket végül összehasonlították. Ebből kiderült, hogy azok a patkányok, amelyek olajos ételekkel táplálkoztak, több jelét mutatták a májgyulladásnak, amiről úgy tartják, hogy felgyorsítja a kognitív hanyatlást, ami a demencia előfutára. Ezeknek a patkákonyknak az agyi képessége tehát jelentősen sérült, fontos azonban, hogy azt is megfigyelték, hogy ezen állatok utódai is kisebb felfogóképességgel, kognitív képességekkel születtek - írja a The Sun.
És mit jelent ez az emberekre nézve? Az angol lap azzal foglalkozott, hogy a világon nagy népszerűségnek örvendő gyorséttermei mind olajban sütik az ételekiket, és az évek során többször is kiderült, hogy gyakran nem tiszta olajban dolgoznak, hanem korábban már használtak. Természetesen maximalizálni szeretnék a profitot, így van úgy, hogy akár több napos olajban sütnek. Így sülnek a sült krumplik és a rántott ételek.
Sajnos ez a magyaroknak is rossz hír. Nagy kedvencünk, a rántott hús is ezen metódussal sül. Az éttermekben is gyakran előfordul, hogy használt olajban sülnek ki az ételek, de sajnos még otthoni háztartásban is dönthetnek így a háziasszonyok, hiszen spórolni szeretnének az olajjal. Ezzel azonban súlyosan veszélyeztetik a saját és gyermekeik kognitív képességeit.