Egészség

Most végre kiderült: ennyi vizet kell inni naponta

KL

Létrehozva: 2024.06.27.

Eddig mindenki csak találgatott. Itt a pontos válasz.

A hőmérséklet emelkedésével az emberekben felmerülhet a kérdés, hogy vajon iszom-e eleget, különösen most a kánikula idején? 6-8 pohár, két liter vagy még többet igyak? Ami a napi ideális vízmennyiséget illeti, megoszlanak a vélemények.

Fontos a folyadékpótlás, különösen ebben az időben Fotó: Lakatos Péter /  MTI

A szükséges vízmennyiség egyéni és olyan tényezőktől függ, mint az egészségi állapotod, az életkorod, a magasságod, a testsúlyod, a mozgás mértéke, de még az éghajlat is befolyásolja ezt. A megfelelő hidratáltság megőrzésének legjobb módja a kis mennyiségű, gyakori ivás.

Az Egyesült Királyságban az NHS 6-8 pohár víz vagy más folyadék fogyasztását javasolja naponta, meleg időben és testmozgás közben pedig fokozottan ajánlott. Ennek kompenzálnia kell a vízveszteséget, amely általában körülbelül 1,2-1,5 liter, ami azt jelenti, hogy minden pohárban körülbelül 200 ml folyadéknak kell lennie.

A víz, a tej, a cukormentes italok, a tea és a kávé mind beleszámítanak a folyadékbevitelbe, de ne feledd, hogy a koffeintartalmú italok, mint a tea és a kávé, gyorsabb vizelettermelésre késztethetik a szervezetet. A gyümölcslevek és turmixok is ide tartoznak, de mivel ezek "szabad" cukrot tartalmaznak (azt a típust, amelynek a csökkentését javasoljuk), ezeket összesen 150 ml-re kell korlátozni naponta.

Számos általunk fogyasztott élelmiszer, például a leves, a fagylalt, valamint a magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek, mint a dinnye, a cukkini vagy az uborka, jelentősen hozzájárulnak a folyadékbevitelhez. Becslések szerint az élelmiszerek a teljes folyadékbevitel akár 20%-át is kitehetik.

Ha várandós, meleg környezetben tartózkodik, hosszú ideig fizikai munkát végez, beteg vagy betegségből lábadozik, szükség lehet a folyadékbevitel növelésére. Ennek elmulasztása kiszáradáshoz vezethet - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek