Egészség

Az orvos elárulta: ezért ne oszd meg soha az ágyad a kutyáddal

KL

Létrehozva: 2024.09.05.

Fontos dolgokra hívta fel a figyelmet a szakember.

Ahogy búcsút veszünk a nyári napsütés meleg ölelésétől, és beköszönt az ősz, sokan felkészülnek arra, hogy újra pizsamába bújjanak, és ágyba hívják négylábú társaikat - amire a forró nyári éjszakák alatt nem volt lehetőség.

fáradság kutya alvás
Több ok miatt sem ajánlott, hogy házikedvencünk velünk egy ágyban aludjon Fotó: Illusztráció - Pexels

Egy orvos azonban fontos figyelmeztetést adott ki: soha ne bújj be kutyájával az ágyba. Egészségügyi szakértők szerint az állati szőrzet az embereknél allergiát válthat ki, és - a szőrrel vagy tollal rendelkező melegvérű állatok által ledobott apró bőrpihék - belélegezve megzavarhatják a légzésünket.

Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa felvázolta a rejtett veszélyeket:

A háziállatok szőrszálai a gyermekek és a felnőttek körében is gyakori allergiát okoznak. A háziállatok szőrével való találkozás allergiás náthát, bőrgyulladást, csalánkiütést és asztmás tüneteket idézhet elő. Amikor az állatszőr részecskéket belélegzi a tüdőbe, a szervezet immunsejtjei a kutya- vagy macskaantigént az egészségre veszélyt jelentő idegen anyagként ismerik fel

- magyarázta a szakember, aki hozzátette, ennek eredményeként gyulladásos reakció indul be, és egy Ig E nevű antitest szabadul fel. 

Az orvos elmagyarázta, hogy ezek a hízósejteknek nevezett sejtek hisztamint szabadítanak fel, ami a simaizmok összehúzódását okozza, emiatt a légutak összeszűkülnek, vagyis nem tud annyi levegő bejutni a tüdőbe. A hisztamin a hörgők váladékának növekedését és duzzanatát is okozza.

A háziállatok szőrzete által okozott problémák mellett a Happy Beds szakértői rávilágítottak arra a veszélyre is, ha netán a kiskedvenc bolhás. Egy felmérés szerint a kutyák közel egynegyede (23%) bolhás, ami emlékeztet minket a rendszeres ellenőrzés és a bolhakezelés fontosságára - írja Mirror.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek