Recept

4 isteni pite, amit ki kell próbálnod idén ősszel

Létrehozva: 2024.10.21. 12:00

Az évszak elmaradhatatlan kiegészítője a forró, gőzölgő pite, aminek ellenállni szinte lehetetlen, legyen akár sós vagy édes... Most a Fanny magazin legjobb négy pitereceptjét osztjuk meg veletek!

Kelbimbós-diókrémes pite 

Hozzávalók (1 darabhoz): 1 csomag konyhakész leveles tészta 

A töltelékhez: szárazbab * olívaolaj * 70 g húsos szalonna * 200 g kelbimbó * 1 csapott tk szárított, morzsolt majoránna * só, bors * 1 db tojás * 125 ml főzőtejszín * 60 g darált dió + 40 g durvára vágott dió

Kelbimbós-diókrémes pite
Kelbimbós-diókrémes pite  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. A (tapadásmentes) 22 cm átmérőjű piteformát béleljük ki a leveles tésztával, a lelógó széleket vágjuk le. Ha túl vastagnak találjuk a tésztát, előtte nyújtsunk rajta egy keveset. Fektessünk a tésztára sütőpapírt, és töltsünk rá szárazbabot, majd toljuk be a 175 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. Ezután vegyük ki, és távolítsuk el róla a sütőpapírt és a babot. 
  2. Egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a felkockázott szalonnát, majd adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt kelbimbót. Ízesítsük a majoránnával, sóval, borssal. A tojást habarjuk el a tejszínnel és a darált dióval. 
  3. Kanalazzuk az elősütött tésztára a pirított baconös kelbimbót, öntsük rá a diós-tejszínes krémet, végül szórjuk meg a durvára vágott dióval. Tegyük vissza a pitét a sütőbe további 20-25 percre, és süssük aranybarnára. 

Elkészítési idő: 50 perc

Almás káposztával és csirkehússal töltött pite 

Hozzávalók (1 darabhoz): 1 csomag konyhakész pizzatészta

A töltelékhez: olaj * 1 közepes fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 500 g csirkemellfilé * 1 csapott tk szárított borsikafű * 1 nagy csipet őrölt kömény * só, bors * 2 db közepes édes alma * 250 g szálas savanyú káposzta * 1 db tojás

Almás káposztával és csirkehússal töltött pite
Almás káposztával és csirkehússal töltött pite  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. Az enyhén kinyújtott tésztából vágjunk ki 2 kört a 20 cm átmérőjű piteformát mintának használva. A maradék tésztából vágjunk le egy olyan széles és hosszú csíkot, hogy ki lehessen bélelni vele a forma belsejét, amit tegyünk is meg. Helyezzük a forma aljára az egyik tésztakorongot, a széleket nyomkodjuk össze, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. 
  2. Egy kevés olajon pároljuk meg a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott húst. Ízesítsük a borsikafűvel, az őrölt köménnyel, sóval és borssal. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a csirkét, majd adjuk hozzá a megmosott, kicsumázott, felkockázott almát és a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Pároljuk össze, ne maradjon alatta folyadék.
  3. Töltsük a káposztás ragut a formába, fedjük le a másik tésztakoronggal, a széleket csipkedjük össze, hogy ne nyíljon ki. Szurkáljuk meg a tetejét villával, hogy a gőz távozni tudjon, és kenjük meg az elhabart tojással. Toljuk vissza a forró sütőbe kb. 30 percre. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni egy kicsit, hogy ne essen szét közben. 

Elkészítési idő: 70 perc

Körtés-mandulás frangipane

Hozzávalók (8-10 szelethez):

A kakaós tésztához: 160 g liszt + a nyújtáshoz * 25 g keserű kakaópor * 1 nagy csipet só * 60 g porcukor * 90 g hideg vaj * 40 g zsírosabb tejföl * 1 db tojássárgája

A töltelékhez: 150 g szoba-hőmérsékletű vaj * 100 g kristálycukor * 2 db tojás * 1 ek rumaroma * 1 nagy csipet őrölt szerecsendió * 150 g darált mandula * 2 db nagyobb, érett körte

Körtés-mandulás frangipane
Körtés-mandulás frangipane  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd pihentessük 30 percig a hűtőben. Ezután nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra, és béleljük ki vele a (tapadásmentes) piteformát. Süssük elő a 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt. 
  2. Közben a töltelékhez habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Ízesítsük a rumaromával, majd forgassuk bele kanalanként a szerecsendióval elkevert mandulát. 
  3. Kanalazzuk a tölteléket az elősütött tésztára. A tetejét rakjuk ki a felszeletelt körtével, és toljuk vissza a forró sütőbe még kb. 25 percre. 

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

Tudtad?

A frangipane tulajdonképpen egy darált mandulából, cukorból, vajból és tojásból álló, sűrű krém, ami remek alapja lehet bármilyen pitének.

Szilvás-kardamosos galette

Hozzávalók (4-6 szelethez):

A tésztához: 160 g liszt + a nyújtáshoz * 30 g porcukor * 1 csipet só * 100 g hideg vaj 

A töltelékhez: 1 db tojás * 50 g darált mandula * 20 g + 30 g barna cukor * 250 g érett kék szilva * 1 csapott kk őrölt kardamom

A tetejére: 1 db tojás * barna cukor

Szilvás-kardamosos galette
Szilvás-kardamosos galette  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. Szitáljuk össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá a sót, és Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg vajjal. Ha szükséges, egy kevés hideg vizet adhatunk hozzá, hogy kellően összeálljon, majd folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben 20 percig. 
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű, 6-7 mm vastagság körré. Kanalazzuk a közepére a tojásból, darált mandulából és a 20 g barna cukorból kikevert krémet, majd kenjük el úgy, hogy a tésztakorong szélét egy 3-4 cm-es sávban üresen hagyjuk. A krémet rakjuk ki a megmosott, kimagozott, darabolt szilvával, majd szórjuk meg a kardamommal ízesített 30 g barna cukorral, végül hajtsuk fel a tészta széleit a pite közepe felé.
  3. Kenjük meg a széleket az elhabart tojással és szórjuk meg kevés barna cukorral. Toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt.

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek