Egészség

Ez neked is jól jöhet: így vészeld át az óraátállítást

KL

Létrehozva: 2024.10.26. 18:30

Mutatjuk a pihenést elősegítő tippeket.

Mint az ismert, hamarosan kezdetét veszi a téli időszámítás, emiatt pedig Magyarországon is óraátállításra kerül sor. Most vasárnap kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat. Ennek pedig sokan örülhetnek, hiszen egy órával tovább alhatunk.

alvás álom ágy
Az óraátállítás az alvásunkat is megzavarhatja / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Azonban ez sokak számára így is több kényelmetlenséget okoz. Az egyórás időeltolódás pusztítást végezhet a rutinodban és a belső órádban, és az időeltolódás, különösen reggelente, amikor sötétebb van, megnehezítheti az ébredést. Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa megosztott néhány tippet, hogyan segíthetsz magadnak a zökkenőmentes átállásban, és hogyan kerüld el a fáradtságot. Mutatjuk a szakember tanácsait:

Fokozatosan állítsa be a lefekvési időt

Az óraátállítás előtt próbálj meg este 15-30 perccel korábban lefeküdni. Ez a fokozatos átállás segít a szervezetnek alkalmazkodni az új időhöz, így az átállás zökkenőmentesebb lesz, amikor az órák hivatalosan is átállnak.

Kerüld az ágyban maradást

Bár csábító lehet, hogy a plusz egy órát ürügyként használjuk fel arra, hogy tovább aludjunk, Dr. Lee azt tanácsolja, hogy tartsuk következetesen az ébredési időt. 

A szervezetünk a rutinból él, ezért a szokásos ébredési időhöz való ragaszkodás segít fenntartani a stabil alvásmintát

- magyarázza a szakember.

Szerezz reggeli napfényt

A természetes fénynek való reggeli kitettség segít szabályozni a cirkadián ritmust. Húzd el a függönyöket, amint felébredtél, vagy menj el egy rövid sétára, hogy serkentsd a melatonin termelődést, és segíts a szervezetednek természetesebben felébredni.

Korlátozd a délutáni koffeinmennyiséget

A koffeintartalmú italok fogyasztása a nap későbbi szakaszában zavarhatja az éjszakai elalvást. Ragaszkodj a koffeinmentes lehetőségekhez, például a gyógyteákhoz, hogy ezzel támogasd az egészséges lefekvési rutinodat.

Hozz létre egy pihentető lefekvési rutint

Állíts fel egy nyugtató elalvás előtti rutint, hogy jelezd a testednek, itt az ideje aludni menni. Az olyan tevékenységek, mint az olvasás, a meditáció vagy egy meleg fürdő segíthetnek felkészülni az éjszakai pihenésre.

Gyermekeknek: Tartsd a rutinjukat következetesen

A gyermekek érzékenyebben reagálhatnak változásra. Dr. Lee a következőket javasolta:

− Az óraátállítás előtt fokozatosan állítsuk át a lefekvési időt, és tartsuk következetesen az ébredési időt. Ez megkönnyíti számukra az átállást, és megelőzi a fáradtságot.

A sötétebb reggelek és a rövidebb nappalok megnehezíthetik az ébredést, a hidegebb időjárás pedig gyakran arra ösztönöz, hogy több időt töltsünk a lakásban. Dr. Lee hangsúlyozta az egészséges alvásprogram fenntartásának fontosságát egész télen - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek