Aktuális

Schönstein: szabadon kószál anyám gyilkosa

Létrehozva: 2012.12.12.

Fájó emlékeiről, a kétségekről, a meghurcoltatásról, kettétört életéről és az újrakezdésről is beszélt a Borsnak Schönstein Sándor, aki még felmentése után sem lélegezhet fel. Egy lezáratlan ügye még hátravan: szabadon kószál anyja gyilkosa.

Vajon mit érezhet egy fiatalember, akinek az édesanyját bestiális módon megölték, majd a gyilkosságot az ő nyakába varrta a bíróság? Min ment keresztül az elmúlt hat évben Schönstein Sándor, aki megjárta a börtönt, akinek nem csak a szabadságát vették el, de a becsületét is megkérdőjelezték? A megismételt eljárásban első fokon nemrég felmentett férfi interjút adott lapunknak, őszintén beszélt a benne kavargó érzésekről.

A felmentő ítélettel megnyugodott?

- Ezt még korai kijelenteni. De remélem, hamarosan jogerősen is felmentenek, s szeretném, ha a bíróság nem bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában zárná le a pert. Ez nagyon fontos, csak így köszörülhetnék ki a becsületemen esett csorbát.

Mit érzett, amikor a bíró kimondta a felmentő ítéletét?

- Megkönnyebbültem. De számomra nem az a különös, hogy felmentettek, hanem az, hogy korábban elmarasztaltak. A mai napig nem értem, hogy az első tárgyalássorozat végén miképp ítélhettek el, hiszen semmi sem támasztotta alá a bűnösségemet.

Gondol még a börtönben eltöltött két évre?

- Igyekszem kitörölni az emlékezetemből, az álmaimra pedig szerencsére nem emlékszem. A börtönben persze értek kellemetlen pillanatok, pláne a letartóztatásom elején, amikor még mindenki engem könyvelt el gyilkosnak. Aztán ahogy egyre több körülmény látott napvilágot, egyre többen álltak mellém. Szerencsére a családom és a legjobb barátaim mindvégig támogattak. Az édesapám, a testvérem sosem kérdőjelezte meg az ártatlanságomat. Néhány ismerősöm persze megszakította a kapcsolatot velem, de ez nem bánt. A bajban derül ki, hogy ki az igazi barát.

Mennyire változott meg az élete?

- Az életem kettétört. Volt egy életem a gyilkosság előtt és van egy utána. A letartóztatásommal megszakadtak az egyetemi tanulmányaim. Gazdasági informatikát hallgattam, miután szabadlábra helyeztek, befejeztem az egyetemet. De nagyon nehezen találtam munkát. Most már szerencsére dolgozom, s ezért hálás vagyok a munka-adómnak. Barátnőm nincs, s amíg jogerősen le nem zárul az ügyem, nem is merek komoly kapcsolatot felépíteni. A bizonytalanság nem engedi meg, hogy ilyesmin gondolkodjam. Később persze én is szeretnék normális családot, gyerekeket. De előbb derüljön ki az igazság.

Üzen valamit a gyilkosnak?

- Nem tudom szavakba önteni, amit mondanék neki. Elvette tőlem szeretett édesanyámat, és még most is szabadon kószál. Az én ügyem addig nem zárul le, amíg őt el nem fogják. Remélem, hogy élete végéig a börtön lesz az otthona.

 

AZ ÍTÉLET NEM ÖLTE MEG A JOGOT!

Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján ölték meg debreceni otthonában. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság az első eljárásban tizenkét év fegyházra ítélte Schönstein Sándort, ezt a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte és új eljárásra kötelezte a bíróságot. Ebben felmentő ítélet született. A Schönsteint védő dr. Magyar György ügyvéd lapunknak azt mondta: örömére szolgált a döntés.

– Sándor nem ölte meg az édesanyját, az ítélet pedig nem ölte meg a jogot – összegzett a védő.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek