Aktuális

Durva: így alázzák a nőket a parlamentben

Bors

Létrehozva: 2013.09.12.

Bunkó beszólás, tahó felszólalás, prosztó interjú és egy merev részeg képviselő visszaemlékezései. Mi a közös bennük? Mindegyik szenvedő alanya egy-egy nő volt, többségében a T. Ház képviselője.

A legutóbbi eset: Illés Zoltán osztotta ki meglehetősen modortalan stílusban Szél Bernadettet (LMP) hétfőn az Országgyűlésben.

A fideszes politikus száját ilyen mondatok hagyták el: „Mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben”, vagy hogy „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos”.

Fideszes politikusoknak volt már hasonló botránya. Íme néhány példa a közelmúltból. Mindegyik – ahogy Illés akciója is – bocsánatkéréssel végződött.

2007. április: Kósa Lajos Debrecen polgármestere Dávid Ibolyáról a Playboyban: „Ibolyáról nekem egy teljesen privát dolog jut az eszembe. Ugye mindenki észrevette, hogy általában ferdén tartja a fejét. Szegénynek volt egy súlyosabb autóbalesete. Na most, az embernek az a benyomása, amikor nézi, hogy ez a ferdén tartott fej a gondolkodó ember póza, pedig nem az”.

2011. március: Tasó László (Fidesz) az akkor még LMP-s Szabó Tímeának: „Mit pofázol bele, kisanyám?”

2012. szeptember: Varga István: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

2013. július: Felfüggesztik Balogh József (Fidesz) mentelmi jogát, miután súlyos sérülésekkel került kórházba felesége. Balogh azt mondta a történtekről: nem emlékszik arra, hogy megverte volna élettársát. Lagziból jöttek haza, be volt rúgva, szerinte az is előfordulhatott, hogy élettársa átesett a vak komondorjukon, és úgy szerezte a sérülést.

Ez megy még…

Ertsey Katalin (LMP) gyűjtése a pártja képviselőnőinek címzett, nemcsak a Fideszből érkező beszólásokból:

„Vetkőzz, Ági!”
„Ki vigyáz a gyerekekre?”
„Figyelj már!
„Hallgat a nevére!”

Nyugaton sem jobb a helyzet

Ausztráliában 2011-ben kavart óriási botrányt a liberális pénzügyminiszter, David Bushby, aki egy kolléganője felszólalásakor macskanyávogásra emlékeztető hangot adott ki.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök nem is egyszer keveredett szexista botrányba. Egyszer például azt mondta: azért érdemes befektetni Olaszországba, mert ott gyönyörűek a titkárnők. Amikor pedig a spanyol kormányfő, José Luis Zapatero több­- ségében nőkből álló kabinete megalakult, csak annyit reagált: nehéz lesz egy ilyen rózsaszín kormányt egybetartani, lesz probléma bőven.

Tavaly a volt francia lakhatási miniszter, Cécile Duflot kapta meg magának a keresetlen megjegyzéseket, amikor egy csinos nyári ruhában emelkedett felszólalásra a parlamentben. A honatyák nem tudták türtőztetni magukat, hangos füttyögéssel fejezték ki tetszésüket. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek